Hur kan snabbhet i byggprojekt uppnås utan att kompromissa med kvaliteten? För Moment's VD, Erik Sjöberg, är det avgörande att först förstå varför snabbhet har sådan stor betydelse. I ett avsnitt av podden Byggsnack intervjuar David Björk, VD på Avima, Erik, som är expert på tids- och effektivitetsstrategier inom byggprojekt. I den här bloggen sammanfattar vi Eriks nyckelinsikter och delar hans praktiska tips för att optimera effektiviteten och säkerställa högkvalitativa resultat i byggprojekt.
Tiden är en knapp resurs, och förmågan att slutföra ett byggprojekt i tid har en direkt inverkan på ekonomin, projektets resultat och kundnöjdheten. Varför är då snabbhet så viktig?
Låt oss börja med ekonomin. Ett längre byggprojekt innebär oftast högre kostnader. Material, arbetskraft och andra utgifter adderas snabbt och kan påverka projektets budget avsevärt. Snabbhet blir därmed en nyckelfaktor för att hålla kostnaderna i schack och säkerställa projektets lönsamhet.
Kundnöjdhet är en annan avgörande faktor. Att slutföra ett projekt i tid ökar inte bara förtroendet hos kunden utan kan också leda till positiva rekommendationer och framtida affärsmöjligheter. Å andra sidan ökar onödiga förseningar risken för missnöje och kan leda till negativa konsekvenser för företagets rykte.
Sist men inte minst, yttre faktorer som väderförhållanden och politiska beslut kan påverka ett projekt negativt. Ju längre projektet pågår, desto större blir risken för att dessa faktorer spelar en roll. Snabbhet blir därmed en försäkring mot oväntade påverkningar utifrån.
Hur kan man egentligen uppnå snabbhet i ett byggprojekt? Enligt Erik Sjöberg är det viktigaste att komma ihåg att snabbheten inte främst styrs av grundplaneringen, strukturen eller slutprocessen, även om dessa är viktiga delar i projektet.
Den främsta källan till ett snabbt projekt är människorna på arbetsplatsen och deras samarbete. Det är en aspekt som ofta förbises i projektplaneringen. Att alla känner sig delaktiga, är medvetna om målet och trivs på arbetsplatsen är avgörande. Genom att skapa en arbetsmiljö där dessa faktorer prioriteras kommer arbetet inte bara att bli effektivare och snabbare, utan också trevligare och mer lönsamt för alla involverade.
Att uppnå detta kan vara utmanande, särskilt i större projekt med många deltagare. I avsnittet framhäver Erik en lösning som hans team implementerade för ett IT-företag med 80 anställda som sällan träffades. För att stärka moralen och säkerställa effektivitet beslutade de att fysiskt mötas några gånger i månaden. Genom dessa möten lärde sig deltagarna känna varandra, socialiserade och delade kunskap och erfarenheter. På mötena diskuterades arbetet, avdelningarnas roller och det övergripande målet med projektet. Det blev ett enkelt sätt att öka personalens effektivitet, moral och arbetsglädje samtidigt som alla riktades mot samma mål.
Avima kan optimera ditt byggprojekt genom att tillhandahålla en digital plattform för enkel kommunikation, samarbete och informationshantering. Här är några sätt hur:
Vill du veta mer om hur Avima kan hjälpa dig? Boka en gratis demo idag!