Support frågor och svar

Här hittar du support frågor och svar om Avima (tidigare Webforum). Klicka på plustecknet för att läsa svar på respektive fråga.

Användarkonto & inloggning

Jag ska ha blivit inbjuden till ett projekt men hittar inget inbjudningsmail i min inkorg.

Kontrollera din skräppost eller spamfilter. Sök i inkorgen på webforum.com.

Jag kommer inte ihåg mitt lösenord.

På inloggningssidan skriver du in ditt användarnamn = e-postadress och sen klickar du på länken för Glömt lösenord.

Jag kan inte logga in med BankID.

För att logga in med BankID måste du först logga in med lösenord och lägga in ditt personnummer i ditt användarkonto. Ditt användarkonto hittar du via dina initialer/profilbild högst upp till höger i portalen.

När jag klickar på en länk till Avima/Webforum får jag meddelande om att min användare inte är kopplad till denna webbarbetsplats.

Meddelandet betyder att din användare inte längre finns på webbarbetsplatsen. Kontakta den som först bjöd in dig eller projektledaren för det aktuella projektet och be att de bjuder in dig på nytt.

Hur lägger jag till deltagare till mitt projekt?

Rollen Projektadministratör kan lägga till nya deltagare både på sidan Medlemmar och i projektets Adminsida. Det räcker att lägga till deltagarens e-postadress och ev projektgrupp.

Jag vill dra och släppa filer till Avima/Webforum men det fungerar inte.

Du måste först installera Avimas/Webforums tillägg. Du hittar installationslänken i Dokument till höger ovanför dokumentlistan.

Måste jag installera Webforums/Avimas tillägg för att arbeta med dokument i projektet?

Nej, det är inget krav. Avimas/Webforums tillägg ger dig möjlighet att använda dra och släpp och använda den inbyggda online-redigeringen av dokument. Om du har Office 365 så kan du använda online-redigering med Office Online.

Jag lyckas inte installera Avimas/webforums tillägg, vad är problemet?

Du kan installera Avimas/Webforums tillägg i antingen Edge eller Chrome. Om du inte får klart installationen i Edge så kan du prova att öppna Avima i Chrome och klicka på länken för att installera och slutföra installationen. Problem med installationen i Edge kan bero på att er organisation har en spärr för "native messaging". Er IT kan göra ett undantag och tillåta "native messaging" för avima.se/webforum.com och lösa problemet. 

Dokument

Jag kan inte ladda upp filer till en mapp. Knappen Lägg till är grå.

Kontakta din projektledare som kan ge dig behörighet att ladda upp filer till mappen.

Jag har råkat radera ett dokument av misstag. Vad göra?

Klicka på papperskorgen som du hittar längst ner i vänsterpanelen. Markera ditt raderade dokument och klicka på ikonen Återställ så flyttas dokumentet tillbaka till ursprungsmappen.

Hur gör jag för att ladda ner flera mappar och/eller filer från dokumentarkivet?

Markera de mappar och/eller filer som du vill ladda ner och klicka på ikonen Komprimera och ladda ned i verktygsmenyn. Max storlek per nedladdning är 2GB.

Hur gör jag för att ladda upp flera mappar och/eller filer till dokumentarkivet?

För att dra och släppa mappar och filer till en mapp i Dokument behöver du först installera Avimas/Webforums tillägg. Ett annat sätt är att skapa en zipfil av mapparna och filerna och ladda upp zipfilen till mappen och sen extrahera zipfilens innehåll.
Klicka på Lägg till och välj Ladda upp dokument för att massuppladda flera filer till en mapp. Markera filerna på din dator och klicka på Öppna så påbörjas uppladdning av filerna.

För att skapa en mapp genom verktygsfältet, klicka på ikonen ”Lägg till” och ge mappen ett namn. För att ladda upp en eller flera filer, klicka på ikonen ”Lägg till” och välj de filer som skall laddas upp från din lokala dator eller nätverk. Observera att det även är fullt möjligt att ladda upp en zippad fil i dokumentarkivet och extrahera denna på plats!

Varför är det ett "Lås" bredvid dokumentet?

För att förhindra att en fil ändras samtidigt som du jobbar med den är det möjligt att låsa den för övriga användare. När en fil är låst så kan andra användare ladda ner filen, men de kan inte ladda upp eller ersätta den om de inte har administratörsrättigheter. För att låsa en fil, klicka på pil-ikonen och sedan på ”Lås”. I mapp-vyn kommer nu en ikon med ett lås visas bredvid filnamnet.

Vad betyder hänglåset som visas vid filnamnet?

Oftast betyder hänglåset att någon annan redigerar filen och hänglåset förhindrar att ni skriver över varandras ändringar. Peka på hänglåset med muspekaren för att se vem som låst dokumentet och när. Hänglåset kan också betyda att någon har valt att låsa filen och om du pekar på hänglåset med muspekaren så kan du se om det finns en kommentar till låsningen. Den som har låst dokumentet och den som har Admin-behörighet kan låsa upp dokumentet vid behov.

Kan man skapa ett bildgalleri i Dokument?

Bilder som laddas upp till en mapp genererar en tumnagel som visas vid filnamnet. När man klickar på en tumnagel så öppnas en förhandsvisning av alla bilder i mappen och man kan enkelt bläddra mellan bilderna.

E-post/Kommunikation

Kan jag skicka e-post till mottagare som inte är användare?

När du vill dela dokument med någon som inte är användare i Avima/Webforum så kan du markera filerna och klicka på e-postikonen i verktygsfältet. Klicka på ”+” – tecknet till höger om ”Till”, ”Kopia” eller ”Hemlig” och lägga till externa mottagare.

Hur kan jag bäst avisera ett dokument till andra i projektet?

Klicka på dokumentet och skriv en kommentar och använd @förnamn efternamn eller @projektgrupp för att avisera dina kollegor i projektet som får en avisering på mail med länk till dokumentet som du kommenterade.

 

Teknisk support

För att du ska få bästa möjliga hjälp med det problem som du upplever i systemet, skicka oss ett mail på support@webforum.com