Byggsektorn har länge stått under kritik för sina ineffektiva arbetssätt, och trots insikt om problemen har förändring varit svår. I en avsnitt av vår podcast, Byggsnack, möter Avimas VD David Björk upp David Möller från Sweco. Möller, en expert inom digitalisering, CAD och BIM, med omfattande erfarenhet av informationshantering i storskaliga infrastrukturprojekt inklusive Projekt Slussen i Stockholm, delar värdefulla insikter om att förbättra arbetsprocesser och minimera slöseri av både tid och pengar. I den här bloggen sammanfattar vi Davids konkreta tips för att effektivisera byggprojekt genom förbättrad samverkan och optimal resursanvändning.
Utmaningen med nuvarande arbetssätt
I podcastintervjun framhåller David Möller att kritiken mot byggsektorn inte grundar sig i lathet, utan snarare i gamla arbetssätt som hindrar framsteg. Ett återkommande problem är att mycket information produceras i projektets tidiga skeden, för att sedan gå förlorad eller genomgå upprepade förändringar. Ett tydligt exempel är utvecklingen av avancerade 3D-modeller som förenklas och ritas om flera gånger under projektets gång. Denna bristande informationshantering, enligt David, kommer från äldre arbetsmetoder som uppmanade till uppdelning av arbete mellan beställare och entreprenörer. Men idag går det att göra på bättre sätt.
Samverkan och samordningens roll i byggprojekt
David betonar vikten av samverkan och öppenhet som framgångsfaktorer i byggprojekt. Han erkänner dock att det finns olika nivåer av information som kan delas och att vissa kontraktsfrågor fortfarande måste hållas isär. Men genom att främja en kultur av öppen kommunikation och tidig delning av information kan samarbetet mellan entreprenörer och beställare förbättras avsevärt.
Enligt David finns ett stort behov av samordning och informationshantering i projekt. Men David understryker att samordning tar tid och kräver oftast en dedikerad resurs, även när det gäller mellanstora projekt. När det kommer till systemstöd menar han att en bra projektplats är helt nödvändig för att driva projektet, så att alla parter vet var de förväntas dela information och hur samarbetet ska fungera. Han rekommenderar också att man använder sig av någon typ av ramverk, som PMI-modellen (Project Management Institute), för att strukturera arbetsområden och styra behörigheter.
Effektivisering genom automatisering
David delar också med sig av insikter om hur automatisering kan vara ett kraftfullt verktyg för att minska slöseri. Genom att låta datorn ta hand om vissa uppgifter kan man spara betydande tid och resurser. Exempel på rutiner som kan automatiseras inkluderar generering av ritningar, hantering av ritningsstämplar samt kontroll och granskning av tekniska handlingar. Detta demonstrerar tydligt hur teknologiska framsteg kan användas för att effektivisera byggprocessen och minimera manuella arbetsmoment.