Intervju med Tua Gandré: specialist på informationshantering i stora komplexa projekt
Stora samhällsbyggnadsprojekt sträcker sig över årtionden och involverar många aktörer, vilket skapar utmaningar kring informationsstruktur och samarbete. Trots detta hamnar ofta frågan om IT-stöd och effektivt samarbete på låg prioritet. I denna intervju delar Avimas Tua Gandré, specialist inom området, insikter från sina erfarenheter i projekt som tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm och storskaliga spårvägsprojekt i Norge. Den här bloggen lyfter vikten av rätt IT-stöd för att skapa en smidig och gemensam arbetsplats för alla projektets inblandade parter.
Utmaningar och samordning i byggprojekt
Tua, du arbetar idag i stora komplexa samhällsbyggnadsprojekt och stöttar dessa byggprojekt med strukturerad informationshantering, vad skulle du säga är en stor utmaning och varför behöver man någon som dig som ”styr upp”?
Tua: I dessa projekt är det otroligt många människor inblandade och under väldigt lång tid, ofta längre än 10 år. Mitt fokus är informationshantering och struktur, något som annars kan bli rörigt när man har otroligt många människor inblandade. Här gäller det att sätta en struktur som ska gälla och även tänka på att den ska fungera någorlunda bra under hela projekttiden. Sen behövs någon som kan hålla i strukturen och styra upp så att det inte far iväg och skapas olika stickspår som över tid kan skapa kaos.
Spännande, och hur gör man detta rent praktiskt?
Tua: Dels handlar det om att bestämma vad filer ska heta, var i strukturen de ska laddas upp och framför allt vem som ska ansvara för vilka delar! Jätteviktigt att man delar upp det stora projektet i mindre delar och säkerställer vem som har ansvar för vilken del, annars är risken att det växer okontrollerat!
Utöver delprojekt och mappstruktur behöver man också bestämma hur man ska kunna söka och hitta rätt dokument dvs vilka taggar och metadata som ska användas för sökbarhet.
Och varför gör man inte alltid så här i alla projekt, oavsett storlek? Varför arbetar man inte alltid med att göra informationen logiskt sökbart när det verkar vara så otroligt bra?
Tua: Jo, det tar ju en hel del tid och ork att göra den här klassificeringen som gör att det blir logiskt sökbart. I mindre projekt så är informationsmängden mindre och då klarar man sig ofta med en logisk mappstruktur och med en bra fritextsök-funktion så kan man ofta hitta dokument som man inte hittar i den tänkta mappen. Men när det kommer till större projekt så blir det sådana mängder av information så det går inte att få överblick bland alla mappar och det går inte heller att hålla logiken i huvudet. Här måste man bestämma från början hur informationen ska klassificeras för bästa struktur och sökbarhet.
Så det krävs en liten insats på varje informationsmängd för att gynna byggprojektet i det stora hela men man orkar oftast inte göra detta på mindre byggprojekt för att behovet inte är lika stort?
Tua: Det stämmer!
Det här med ordning och reda är kanske inte alltid det roligaste, men hur får man med sig projektdeltagarna?
Tua: Ja det krävs både piska och morot! Men framför allt support, att hjälpa till och visa praktiskt så att det blir så lätt som möjligt och även automatisera de delar som går.
En ledande fråga kanske, men skulle man kunna köra stora komplexa projekt utan struktur och metadata?
Tua: Nej. Men struktur har ju alltid funnits, förut hade man ju handlingar i pärmar och förvarade dem på olika fysiska platser. Men för att få i mål ett stort projekt så behövs det alltid struktur.