Skellefteås samhällsomvandling: utmaningar och möjligheter

Avima träffar Helena Markgren för en djupdykning i den snabba samhällsomvandlingen och det ökande bostadsbehovet i Skellefteå.


I ett avsnitt av Byggsnack får vi insikter från Helena Markgren, VD för Skebo, om hur Skellefteå snabbt växer och blir en central aktör i Sveriges byggboom. Med Northvolt och andra stora industrietableringar står Skellefteå inför en extraordinär samhällsomvandling. I denna bloggen går vi igenom hur Skebo hanterar utmaningarna med att bygga nya bostäder i en tid av stor tillväxt.

Lyssna på vår podd här!

Hur påverkar Northvolts etablering Skellefteå?

Northvolts beslut att etablera sig i Skellefteå 2017 har varit en katalysator för regionens tillväxt. Helena förklarar att Skellefteå kommun har som mål att växa med 16,000 invånare till 2030, och i dagsläget växer de faktiskt mest numeriskt i Sverige. Med en snabb inflyttning på grund av jobbmöjligheter, där många nya invånare kommer från andra delar av Sverige och världen, står Skellefteå inför unika utmaningar. Med Northvolt som också anställer mellan ca 150 personer i månaden, skapas en stor efterfrågan på bostäder. Skebo, Skellefteås allmännyttiga bostadsbolag som står för mindre än 1% av Sveriges allmännyttiga bostadsbestånd, har en nyckelroll i att bygga nya bostäder för att möta detta behov. De har nu under ett kvartal upphandlat 400 bostäder och tar hjälp från totalentreprenader för att lyckas. Skebo arbetar kort sagt hårt för att hålla takten med regionens tillväxt.

Vad innebär den snabba tillväxten för Skebos byggprojekt?

Den snabba tillväxten innebär stora utmaningar för Skebo, som nu står för en fjärdedel av Sveriges prognosticerade byggstarter för 2024. Helena berättar att Skebo investerar 5 miljarder kronor i nya bostäder, vilket överstiger bolagets nuvarande marknadsvärde. Med bara 70 anställda i bolaget, inklusive förvaltningen, måste Skebo arbeta effektivt och innovativt för att hantera den stora volymen av byggprojekt. Genom att använda totalentreprenader och upphandlingar från ramavtal kan Skebo snabbt mobilisera resurser och säkerställa att bostäderna blir färdiga i tid. Denna approach hjälper till att maximera användningen av tillgängliga resurser och se till att de nya invånarna får boende så snabbt som möjligt.

Vilka är utmaningarna och lösningarna för Skellefteås byggboom?

Att möta den snabba tillväxten i Skellefteå innebär många utmaningar, särskilt att säkerställa att bostäderna byggs snabbt, hållbart och kostnadseffektivt. Helena betonar vikten av att upprätthålla ett gott drift netto, vilket är avgörande för långsiktig ekonomisk hållbarhet. Skebo har fördelen av noll vakanser, vilket ger ett stabilt kassaflöde. Men ökande kostnader för finansiering och material kräver att varje projekt optimeras noggrant.

För att möta dessa utmaningar fokuserar Skebo på att bygga med hög uthyrningsbar yta och effektiv förvaltning för att maximera intäkterna och minimera kostnaderna. De upphandlar enligt modeller som tar hänsyn till fler parametrar än bara pris, inklusive det fossila avtrycket, energiförbrukningen och tid till inflyttning. Denna strategi säkerställer att projekten är både ekonomiskt och miljömässigt hållbara.

En annan stor utmaning är att säkerställa tillräckligt med arbetskraft och resurser för att hantera den höga byggtakten. Skebo arbetar nära entreprenörer och leverantörer för att säkerställa att de har den kapacitet som krävs. De uppmuntrar också fler husbyggare att etablera sig i norra Sverige för att öka konkurrensen och kapaciteten i regionen. Genom att skapa långsiktiga partnerskap med entreprenörer och konsulter kan Skebo dra nytta av deras expertis och erfarenhet, vilket är avgörande för att hantera de stora volymerna av nya byggprojekt.

Helena betonar också vikten av snabb beslutsfattning för att hålla byggtakten. Skebo har haft lika många extra styrelsemöten som ordinarie under våren för att undvika förseningar. "Vi har haft tre ordinarie styrelsemöten i Skebo den här våren, men lika många extra styrelsemöten för att inte tappa tid på investeringsbeslut," säger Helena. Detta tillvägagångssätt har möjliggjort snabbare byggstarter och effektivare projektledning.

Förutom ekonomiska och resursmässiga utmaningar står Skebo inför utmaningen att säkerställa att de nya bostäderna är socialt hållbara. Helena framhåller att varje byggprojekt måste ta hänsyn till både ekologisk och social hållbarhet för att skapa värde över tid. Skebo upphandlar sina projekt enligt en modell som värderar flera parametrar, inklusive det fossila avtrycket och energiförbrukningen. Detta holistiska synsätt säkerställer att varje byggprojekt inte bara bidrar till att lösa dagens bostadsbrist utan också stödjer en hållbar framtid för Skellefteå.

Genom att kombinera innovativa upphandlingsstrategier med ett starkt fokus på hållbarhet och effektivitet visar Skebo hur man kan hantera de unika utmaningarna i en snabbt växande region som Skellefteå. Helenas insikter och ledarskap är avgörande för att navigera denna komplexa och dynamiska miljö, vilket gör Skebo till en förebild för andra städer och regioner som står inför liknande utmaningar.

3 önskningar för att underlätta Skebos arbete i Skellefteå

I intervjun uttrycker Helena Mark Green tre specifika önskningar för att förbättra byggbranschen och underlätta Skebos arbete i Skellefteå:

  1. Undantag från LOU (Lagen om offentlig upphandling): Helena hoppas att allmännyttan ska slippa följa LOU för att undvika förseningar och överklaganden. Hon menar att även om principerna i LOU är bra, skulle ett undantag för allmännyttan snabba upp processen avsevärt.

  2. Snabba beslut från regeringen om bostadsbyggande: Helena önskar att regeringen snabbt följer Peter Larssons utredningsförslag om hur man får igång bostadsbyggandet. Hon betonar vikten av snabba besked för att undvika osäkerhet och stagnerande bostadsproduktion.

  3. Lösning på presumtionshyror: Helena ser fram emot höstens utredning om presumtionshyror och önskar klara besked om att dessa hyror får höjas på ett sätt som gör det möjligt att räkna hem nya projekt. Detta skulle klargöra reglerna för hyresnivåer i nyproduktion och undvika framtida konflikter.

Helena Markgren,

VD på Skebo

 

 

Avima effektiviserar dina byggprojekt

Avima effektiviserar dina byggprojekt genom att erbjuda en digital projektverktygslösning som samlar alla nödvändiga verktyg på en plats. Vi eliminerar behovet av att leta efter och sammanställa information, vilket sparar värdefull tid för dig och dina projektdeltagare. Genom att modernisera samarbetet, strukturera mappar och hantera behörigheter effektivt, strävar plattformen efter att förkorta projekttidslinjer, minimera misstag och främja snabb informationsdelning.

Vill du se hur det fungerar i praktiken? Boka en gratis demo idag!

 

Relaterade blogginlägg

Vill du få information från oss på Avima direkt i din inkorg?

Registrera din email här!